När Fanny Elmgren flyttade hemifrån som 21-åring, uppskattade hon tystnaden och friheten. Samtidigt kändes det läskigt med ansvar för hem och räkningar, att hon nu förväntades vara vuxen på riktigt. Inför första flytten tipsar hon om veckoplanering, smarta inköp och berättar om det värdefulla stödet från föräldrarna.

När Fanny Elmgren var 21 år flyttade hon hemifrån. En tid hade passerat sedan studenten, hon hade jobbat ett och ett halvt år inom restaurang och kände att det var dags. Att bo hemma och arbeta samtidigt hade skapat möjlighet att spara pengar inför flytten, till en hyresetta nära familjen i Växjö:

– Att få vara själv i tystnad var så skönt. Det var bekvämt att bo hemma, men jag ville ha mer tid för mig själv. I den åldern orkar man inte heller höra på tjat. Första tiden i min lilla lägenhet kände jag: Äntligen. Nu är det bara jag, ingen annan. När jag bodde med mina föräldrar gick det aldrig att vara helt ifred, eftersom jag kunde höra dem prata utanför mitt rum. Då längtade jag efter tystnad.

Frihet och ansvar

Fanny fick sin autismdiagnos ett år före flytten. Hon har tagit hjälp av sina föräldrar med allt hon upplever extra utmanande, som ekonomi och planering.

– I samband med flytten kände jag mig nojig inför hela ansvaret för hem, matlagning, städning och räkningar. Att jag förväntades vara vuxen på riktigt. Samtidigt upplevde jag stor frihet och efter flytten blev rutinerna lättare med tiden.

Fanny Elmgren

– Mina föräldrar pushade mig och påminde mig alltid om att ta en sak i taget. Alla tycker nog att det är läskigt att flytta hemifrån, även om man som jag har familjen nära.

Tiden som följde tätt inpå flyttlasset kändes jobbig och utmattande:

– Mamma är den som fått kämpa mest med mig, hon är envis och har alltid sagt att rutiner och planering hjälper. Till en början var allt konstigt och ovanligt men allting blir bra, så länge jag planerar. Oftast tycker jag det är väldigt skönt att komma hem och vara ensam, där ingen stör mig. Andra dagar kan jag vara social och babbla på tills folk blir galna. Blir det för tyst, sätter jag på tv:n för bakgrundsljud.

Värdefull veckoplanering

Hon vill egentligen få alla måsten överstökade snabbt, för att slippa tänka på allt som ska göras. Hennes whiteboardtavla i köket med veckoplaneringen hjälper Fanny att inte bli överbelastad:

–Behövs det städas, handlas, lagas mat, diskas eller tvättas? Jag planerar en sak varje dag, annars blir jag slutkörd. Veckoschemat hjälper mig att komma till ro, jag behöver mycket förberedelse. Är jag för trött för tvätt, flyttar jag uppgiften till en annan dag – men jag vill alltid få veckans uppgifter utförda.

Inför flytten planerade Fanny en budget tillsammans med föräldrarna.

– Nya möbler och inredning kostar, utöver hyra och räkningar. Mamma var även tjatmaja om pengar, vilket jag förstår. Jag övertygades att bli sparsam, annars blir det jobbigt om det skulle krisa. Ekonomi är fortfarande den tuffaste utmaningen. När jag har pengar kan jag bli impulsiv och shoppa, men jag har blivit bättre på ekonomi och vet att jag först behöver betala hyra, räkningar och mat.

”Bara ingen granne stör mig”

Fanny sökte mycket inredningsinspiration på nätet inför flytten: Jag frågade mig själv vad jag verkligen ville ha i mitt drömhem. Det var roligt att experimentera i min lilla etta. Robotdammsugaren som jag döpt till Rufus har varit bästa köpet till hemmet. När jag går till jobbet sätter jag på dammsugaren, så gör den jobbet åt mig när jag är borta.

Hon störs inte av grannljud, så länge ingen knackar på hennes dörr:

– Hockeykillarna intill kunde ha fest, men folk får göra som de vill. Bara ingen granne stör mig. Det är slöseri med energi att bli en människa som stör sig på oväsen. Jag försöker låsa ute alla intryck och vara i min atmosfär. Ibland lyssnar jag på musik eller kollar på film så jag släpper allt utanför.

Andra flytten

Fanny är 26 år i dag och arbetar som undersköterska sedan några år. Med en stabil inkomst fick hon nyligen möjlighet att köpa sin första bostadsrätt. Livets andra flytt blev annorlunda:

– För ett halvår sedan köpte jag en något större lägenhet. Nackdelen är lånen som ska betalas till banken, men man kan inte ha all lycka hela tiden.

Det var lika jobbigt med själva flytten, men jag anpassade mig snabbare till förändringen och rutinerna. Här får jag göra nästan vad jag vill, som att måla om.

Jag får ofta komplimanger för mitt hem, jag älskar rosa och beige vilket syns i min inredning. När jag får gäster vet man: Här bor Fanny.

Flytta hemifrån Fannys fem tips:

  • Planera inredning: Välj saker som gör att just du känner dig välkommen hem.
  • Planera matbudget: Utöver hyra och räkningar, bestäm hur mycket maten får kosta. Ta hjälp. Håll koll på matrabatter, billiga basvaror kan du köpa mycket av.
  • Lappa & markera: Skriv innehållet tydligt på produkter som rengöringsmedel och matförpackningar, då blandar du aldrig ihop. Handskrivna lappar ser dessutom trevligt ut.
  • Köp olika tvättkorgar anpassade efter färg och gradantal.
  • Köp en robotdammsugare och whiteboardtavla/veckokalender.

Text: Caroline Jonsson Foto: Privat