För Simon Karlsson har impulsiviteten varit det största hindret för att ta hand om sin ekonomi. I dag har Simon en god man, som han kan lämna över en del av ansvaret till. Impulsivitet och snabba beslut har genomsyrat hela mitt liv. Det var en nyckel att våga ta hjälp, säger Simon Karlsson som i dag har en god man.

Impulsiviteten har alltid funnits där, även om det är först i vuxen ålder som Simon Karlsson, 27, blivit helt medveten om den. Impulsiviteten har gjort det vardagsekonomiska pusslet till ett stressmoment, särskilt i turbulenta perioder.

– Jag har ett stort behov av att min ekonomi ska vara tydlig och konkret, men tyvärr har pengar och ekonomi egentligen aldrig varit det för mig.

Simon Karlsson

Flytten hemifrån

Att flytta hemifrån och bli självständig var inget som Simon funderade särskilt mycket över när det begav sig, för fem år sedan.

– Mina föräldrar hade fixat så att jags kulle kunna flytta hemifrån. Det kändes både bra och lätt. Men visst var det nervöst, jag behöver ju tydlighet, struktur och planering för att fungera och må bra, säger Simon.

Han fick jobb på en specialskola och trivdes direkt. Jobbet funkade bra, särskilt första året, och tillvaron rullade på. Men flytten hemifrån hade ändrat hans rutiner och att sköta ekonomin själv var ovant. Efter ett par år bytte Simon arbetsgrupp och arbetsplats, och förändringarna blev tillsammans tuffa att axla för Simon. Matlagning och ekonomi var två områden som plötsligt blev tydligt utmanande att råda över själv.

– Det är lustigt och konstigt samtidigt, för jag klarade ju ändå av vardagen. Jag fick in min lön och betalade mina räkningar, samtidigt som jag impulsköpte olika produkter. Och jag gick ut jättemycket, framför allt för att slippa stå med matlagningen själv.

Livskris förändrade allt

Hösten 2019 blev Simon utsatt för grovt rån, och förlorade fotfästet.

– I och med rånet blev allt mer mentalt påfrestande än innan. Det gjorde att jag inte vågade lita på mina egna förmågor, säger Simon.

Strax därefter tog Simon hjälp av sin mamma, både för att underlätta vardagen och för att få hjälp att lägga undan lite pengar. Det fungerade som en temporär lösning för att hantera ekonomin, men det ledde också till konflikter och slitningar i relationen, förklarar Simon.

– Min mamma har hjälpt mig mycket med min ekonomi, och har sett till att pengarna inte bara försvinner. Men det har varit mycket kontroll från hennes sida, vilket jag förstår, främst på grund av min impulsivitet. Föräldrar vill ju väl, men det kan vara svårt med balansen.

Simon mådde allt sämre. Men under de följande åren bytte han jobb, samtidigt som han påbörjade en förskollärarutbildning. Han kände mer och mer att han befann sig på botten, och han beskriver att han så småningom ”gick in i den berömda väggen”. Han sa upp sig och blev arbetssökande, och slutade plugga.

– Först tänkte jag att jag ”bara” skulle vara arbetslös en månad. Men det var för mycket. Jag hade stora visioner, men jag mådde så pass dåligt att jag inte orkade gå tillbaka till arbetsmarknaden. Jag förstod ganska snabbt att jag var maktlös, men jag var inte hjälplös!

Bad om hjälp och sökte stöd

Simon ansökte om boendestöd för att få de praktiska bitarna i tillvaron på plats, som till exempel matlagning och myndighetskontakter. Struktur och rutiner hade sakta men säkert byggts upp.

Simon beslutade sig också för att ansöka om en god man, för stöd och hjälp i ekonomiska beslut och planering. Efter en lång process har han nu hittat en god man där personkemin stämmer.

– Det handlar så mycket om personkemi och trygghet när man släpper in någon i det privata. Men när det funkade sjönk stressnivån så extremt mycket, säger Simon i en utandning.

I dag kan Simon släppa vissa bitar av det ekonomiska ansvaret till sin gode man. De kommunicerar regelbundet via mail och telefon. Simon känner att han får den överblick han vill ha samtidigt som han inte måste ha det, beskriver han.

– Men steg ett handlar om att känna sig trygg med att lämna över ansvaret. Och att ge förtroende för att kunna bygga en relation. Steg två är alla de praktiska bitarna, som att göra upp en budget.

Simons önskan just nu, särskilt det första året med en god man, är att endast behöva veta att pengarna räcker till allt det nödvändiga, att han kan spendera lite vid sidan av och att han kan spara.

– Allt annat försöker jag lägga över ansvaret för. Till exempel ska jag förnya mitt bolån snart, och då har jag bett honom hjälpa mig att kolla upp räntor och kostnader. Att prioritera, planera och strukturera tar både tid och energi för mig.

Simon Karlsson

Vill sköta ekonomin själv

Simon tror på två scenarier, långsiktigt. Det ena är att han kommer behöva stöd länge, till exempel genom en god man. Tills att saker och ting ”har lugnat ner sig”. Och han tycker att det är viktigt att våga ta hjälp.

– Det skulle jag säga till vem som helst som upplever att det här med ekonomi och siffror och helhet är svårt. Det handlar om att våga tro på sig själv, och att våga ta hjälp. Alla vill vi vara starka i oss själva och ha det bästa självförtroendet, bästa jobbet, bästa allt. Men om man är på botten av livet så är det ganska svårt att ta sig upp. Då är en nyckel att våga ta hjälp.

Det andra scenariot är att han på sikt kan sköta ekonomin själv, men då är förutsättningen att det mesta runt omkring funkar.

– Om inte jobbet funkar eller om inte det där hemma funkar, då blir ens egen hälsa sämre. Och jag värderar välmående och hälsa högt. För utan hälsa, vad har vi då egentligen?

Text & Foto: Johanna Aggestam