Den bistra verkligheten är att många barn med NPF aldrig blir inbjudna på födelsedagskalas. Eller så blir de bjudna, men kan inte gå för att kalasmiljön är för svår att hantera. Hjärtskärande tyckte Attention Kronoberg och valde att själva ställa till med ett hejdundrande kalas. Ett kalas för alla de kalasen som aldrig blev av.

Hallå där Mimmi från Attention Kronobergs styrelse! Berätta mer om födelsedagskalaset ni nyligen anordnande!

– Det ägde rum en söndag i maj. Solen och kalasdeltagarna sken i kapp! Vi var hos en annan ideell förenings om heter Funkibator i Växjö. De har stora lokaler där man kan vara både ute och inne. Vi i styrelsen ihop med våra fantastiska föreningsfunktionärer tog emot 29 barn med medföljande föräldrar.

Vad fick barnen göra?

– Vi erbjöd trollkarl, ansiktsmålning, hoppborg, fiskdamm, limousineåkning och pyssel. Vi bjöd på korv, dricka, kaffe, chokladbollar, glass, popcorn och sockervadd. Varje barn fick även ett presentkort på 200 kr i valfri affär.

Varför bjöd ni in till kalas? 

– Det har varit en dröm länge! Tänk om vi kunde bjuda barn med NPF diagnoser på ett stort födelsedagskalas, som man pratar om länge och minns tillbaka till när livet känns motigt. Vi ville ge barnen och deras familjer härliga minnen att ha med sig.

Har ni hört många medlemmar säga att deras barn inte blir bjudna? 

– Vi har tröstat föräldrar som är ledsna för att deras barn inte får inbjudningar till kalas eller att ingen kommer när deras barn bjuder till kalas. Ibland är det också så att föräldrarna inte orkar eller har ekonomisk möjlighet heller att bjuda in till kalas.

Hur gjorde ni kalaset så NPF-vänligt som möjligt?

– På vårt kalas fick barnen vara sig själva! Vi försökte vara så lyhörda som möjligt om specialkost, och andra önskemål. Vi såg till att ha lite olika stationer för olika behov. En lugnare miljö för de som önskar de och en “full fart”-miljö för de som önskar det och man kunde alternera däremellan. 

Vad tyckte barnen var roligast?

– Jag tror de tyckte att allt var roligt. Olika för olika barn. De lite mindre tyckte nog hoppborgen. En del tyckte trollkarlen, han fick med sig barnen att hjälpa till med trollerier.

Hur kändes det efteråt när kalaset var slut? 

– Det kändes fantastiskt att bjuda barn och föräldrar på denna speciella upplevelse. Vi är så glada att vi i föreningen kan göra detta tillsammans. Alla hjälper till med det dom vill och kan och allt flöt på fint. Det ligger mycket planering och arbete innan kalaset. Vi hade en arbetsgrupp som har spånat och bollat tankar och hittat kreativa lösningar. Vi är ett väldigt gott gäng som jobbar så bra ihop.

Om andra föreningar vill göra något liknande – berätta gärna om hur ni finansierade det! 

– Vi sökte ett särskilt bidrag från Region Kronoberg från deras projektstöd ”Folkhälsa och social utveckling”, samt så fick vi fondmedel från en lokal fond. Vi sökte också sponsring för maten.

Är du intresserad av att gå med i en av Attentions lokalföreningar? Läs mer och hitta din närmsta lokalförening här.