När Attention fick förfrågan att ingå i projektet TrUSt kändes det omedelbart rätt! Tillsammans med Bräcke diakoni, Rädda barnen och Tidigt föräldrastöd så ska vi inom projektet jobba mot föräldrar med psykisk ohälsa eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som är nya i Sverige.
Bräcke diakoni drev under åren 2020-2023 projektet TrUSt (Trygghet Ur Stöd) och kunde stärka många föräldrar med psykisk ohälsa. Med start i mars 2024 kommer projektet vidareutvecklas och anpassas till föräldrar som är nya i Sverige. Attention, som sedan länge velat bidra med kunskap om NPF till familjer som är nya i Sverige, blev jätteglada över inbjudan att delta i projektet. Projektet TrUSt- ny i Sverige kommer vara i tre år och finansieras av Allmänna arvsfonden.
Vi träffade Attentions verksamhetsutvecklare Fanny Eklund som medverkar i projektet tillsammans med Katarina Stolpe och ställde några frågor om vår projektmedverkan.
Hallå där varför tycker ni det att det är viktigt Attention är med och bidrar med NPF-kunskap till nya föräldrar i Sverige?
– Kunskapen om NPF varierar mycket från land till land och från kultur till kultur. En del som kommer till Sverige har kanske med sig lite kunskap, medan andra inte har någon kunskap alls. Det kan också finnas olika stigman kring funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa som kan minska med ökad kunskap! Om vi kan minska stigma och öka kunskapen så tror vi att vi kan hjälpa fler föräldrar till att må bättre och bli bättre rustade i sitt föräldraskap.
Har vi arbetat mot den här målgruppen förut?
– Vi har arbetat en del med föräldrar med egen NPF-diagnos eller NPF problematik, bland annat föräldrastödet IPSA och webbsidan www.foraldrarmedadhd.se, men vi har inte tidigare arbetat med den här målgruppen när man dessutom är ny i Sverige. I alla fall inte vi på Attention Riks. Jag vet att några av våra lokalföreningar har arbetat med eller nära personer som är nya i landet eller som inte upplever sig vara integrerade i lokala samarbeten, t ex genom att utbilda och nätverka med kulturtolkar.
Hur kommer vårt bidrag till projektet se ut mer konkret?
– Vi kommer bidra med vår kunskap om NPF; vad kan vara bra att tänka på i kommunikationen med målgruppen och vilken kunskap om NPF som kan vara särskilt viktigt i ett föräldrastöd för personer med NPF. Vi kan även bidra med vår omvärldskunskap om hur situationen ser ut för personer med NPF, forskning osv. Förutom att göra detta så kommer vi såklart hjälpa till att sprida information om projektet och dess slutprodukt löpande.
Vad ska tas fram inom projektet?
– För att det ska bli så bra som möjligt kommer projektet ha ett nära samarbete med föräldrarna själva med egen erfarenhet. Tillsammans ska vi skapa material och underlag till en studiecirkel och en webbutbildning. Vi kommer att erbjuda föräldrastödet på lätt svenska, bl a arabiska och somaliska.
Vad ska bli roligast/mest intressant?
– Det är jätteroligt att få lära känna, en för oss ny målgrupp och att få vara med i framtagandet av ett nytt och väldigt viktigt material och att få göra det tillsammans med målgruppen och samarbetsorganisationerna. Att få insikt och ny kunskap om vad dessa föräldrar tycker är viktigt för att skapa tillit och trygghet och vad de behöver för stöd för att orka och förmå vara de bästa föräldrarna till sina barn.