Luciatåg, julbord, julstök och julklappar. Julen är för många en tid av glädje och gemenskap, men för familjer med barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan förändrade rutiner, sociala förväntningar och intensiva intryck göra december till rena golgatavandringen. Men det går att anpassa julfirandet för att skapa en lugnare och mer harmonisk upplevelse för alla inblandade, tipsar experten Anna Sjölund.
– Gör det som funkar bra, annars blir det inte en så trevlig jul. Kravanpassa deluxe, säger Anna Sjölund, beteendevetare, autismexpert och författare med över 30 års erfarenhet av arbete med barn, unga och vuxna med autism och andra funktionsnedsättningar.
Anna Sjölunds bästa tips inför jul:
1. Anpassa kraven: “Det måste inte vara perfekt”
December är ofta en månad fylld av höga krav, både från omgivningen och från oss själva. Anna menar att dessa förväntningar och krav behöver justeras för att undvika stress – en stress som ofta smittar av sig på barnen.
– Många har någon tanke om att allt måste vara klart innan jul, men mycket går faktiskt att parkera, säger hon och understryker vikten av att prioritera:
– Julen handlar inte om att det måste vara perfekt eller minutiöst rent, den handlar om att vara tillsammans. Och om det innebär hämtpizza i pyjamas på julafton, då är det helt okej.
Anna uppmanar också föräldrar att vara tydliga gentemot släkt och vänner om vad som fungerar bäst för familjen.
– Det handlar om att ta makten över julen. Man måste inte åka runt till en massa släktingar, för många barn med NPF är övergången mellan aktiviteter är en särskild risksituation. Så ta bort det som inte fungerar och sänk kraven på allt, från städning till julklappar.
2. Förberedelser är nyckeln: “Släpp normen om överraskningar”
Förändringar i vardagen kan skapa oro och stress, vilket gör förberedelser särskilt viktiga under juletid.
– Det kan vara svårt att hantera att julgranen plötsligt dyker upp hemma eller att miljön i förskolan förändras inför jul. Då är det viktigt att förbereda barnen i förväg.
Anna rekommenderar att använda visuella hjälpmedel, som scheman eller bilder, för att förklara vad som ska hända och hur det ska gå till. Den typen av förberedelser ger en känsla av kontroll och trygghet, förklarar hon. En konkret strategi är att involvera barnet i förberedelserna. Om överraskningar är obehagligt för barnet tycker hon till exempel att man ska överväga att i förväg avslöja vad barnet ska få i julklapp, i stället för att låta det vara en överraskning.
– För många autistiska barn är det skönare att veta vad de kommer att få. Släpp den där normen om att allt ska vara en överraskning. Det som fungerar för barnet är det bästa, säger hon.
3. Anpassa aktiviteterna: “Man måste inte delta”
Julen innebär ofta många sociala aktiviteter, från luciatåg till julbord och släktträffar. Anna påminner om att det är helt okej att hoppa över aktiviteter som känns för krävande.
– Man måste inte delta i luciatåget, och om det är för mycket kan vissa barn till och med behöva ta ett tidigare jullov. Det är viktigt att hitta en nivå som fungerar för barnet.
Anna påpekar samtidigt att det är viktigt att man kan och får vara delaktig i aktiviteter, om man vill. För de barn som vill delta i luciatåget kan det till exempel handla om att välja en roll som känns trygg och enkel.
– Kanske kan man vara en pepparkaksgubbe som har en korg pepparkakor. Eller så är man med en kort stund, inte hela tiden.
4. Tänk på sensoriska behov: “Packa en tryggsäck”
Många med NPF är känsliga för sinnesintryck som ljud, ljus och dofter och kan få en sensorisk överbelastning. Anna betonar därför vikten av att skapa återhämtningsmöjligheter under intensiva aktiviteter som julfest eller släktträff.
– Gör upp i förväg var barnet kan gå undan om det blir för mycket, en lugn vrå där barnet kan återhämta sig med sina favoritaktiviteter. Som förälder kan du tänka att du är en pedagogisk tv-kock, där du redan har förberett med exempelvis Ipad, Pokémonkort, hörlurar, en keps för att skärma av ljus, eller ett vickstift för att störa ut obehagliga lukter.
För vissa är det bra att ha en överenskommen signal, där barnet tydligt kan visa att det behöver en paus.
Sensoriska anpassningar gäller också kläder.
– Bekväma kläder är superviktigt – inga sömmar eller lappar som skaver. Försök att intryckssanera, säger Anna.
Om familjen reser bort rekommenderar hon att packa en “tryggsäck” med saker som kan skapa förutsägbarhet och komfort för barnet.
– Ta med sådant som barnet känner sig trygg med, och gör upp med värdarna var barnet kan dra sig undan om det behövs. Och det är viktigt att informera närstående om att inte tjata på att det ska vara på ett visst sätt.
5. Hantera omgivningens oförstående: Andas och använd begripliga exempel
Föräldrar till barn med NPF kan ibland möta oförstående kommentarer från omgivningen, särskilt i sociala sammanhang. Anna uppmuntrar föräldrar att hålla sig lugna och förklara situationen på ett enkelt sätt.
– Blir man stressad eller irriterad på någons okunskap kan man till exempel plocka upp en halstablett ur väskan, då ger man sig själv några sekunder att andas, för att sedan lugnt och vänligt kunna förklara hur det ligger till. Det kan låta lätt, men det är svårt.
Anna tipsar om att använda begripliga exempel för att förklara, som att jämföra intrycksallergi med annan allergi eller förklara att barnet behöver springa av sig efter att ha suttit stilla.
6. Balans mellan syskon: “Hitta en turas om-balans”
Föräldrar med flera barn kan uppleva en svår balansgång mellan olika behov. Ett barn kanske älskar jultraditioner, medan syskonet finner dem stressande.
– För det ena barnet kanske det är superviktigt att vara med och klä julgranen, men helt oviktigt för det andra. Det handlar om att hitta en “turas om-balans” mellan syskonen.
Anna föreslår att använda papper och penna eller bilder för barnens önskemål, för att det ska bli tydligt både för föräldrar och mellan syskonen. Det viktiga är att som förälder inte försöka lösa allt i stundens hetta, utan att man planerar när det är lugnt, understryker hon.
– Det handlar om att ligga steget före.
Text: Johanna Aggestam Foto: Carola Björk