Jim Friberg är 20 år gammal och bor i Göteborg. Runt år 2020 fick han diagnosen ADD, efter att ha märkt att det blev svårare och svårare i skolan

– Jag hade ganska lätt i skolan fram till sjuan, där blev det lite svårare. När jag började gymnasiet märkte jag ganska snabbt att det här är otroligt svårt. Att få uppgifter gjorda och hålla koll på allt. Jag började prata med mina föräldrar och fick en utredning, berättar Jim.

Jims diagnos visar sig främst genom svårigheter att få saker gjorda, det kan vara allt från att gå och handla till att han glömmer att äta mat. Han märker också att det är svårt för honom att kontrollera sig.

– När jag blir arg över något i stunden så går jag verkligen från noll till hundra direkt. Jag kan slå i väggen och sådant innan jag hinner förstå själv vad jag gör. Jag hinner liksom inte kontrollera det, det går så fort, berättar han.

Vad drömmer du om för framtiden?

– Den långsiktiga drömmen, efter att ha rest och så, är att bo på landet med min flickvän och ha djur. Gärna ganska avskilt från världen. Jag trivs bäst i naturen.

Hur ser en perfekt värld ut för dig?

– Jag vill gärna ha en värld där de som är sjuka och inte kan jobba ändå kan ha en plats i samhället, att alla gör det de kan och att man kan jobba efter sina förutsättningar. Jag skulle också vilja ha mycket mer kultur och gemenskap. Samhället känns väldigt uppdelat och det tycker jag är dumt. Idag är det uppdelat i de friska, de rika, de fattiga och de sjuka.

Jim går inte i någon arbetsträning eller liknande. På dagarna tycker han om att spela tv-spel, umgås med vänner och flickvän och att åka skateboard. Men han längtar in i gemenskapen.

– Jag har definitivt en stor längtan efter att komma in mer i samhället. Jag tror att jag bara har haft så mycket motgång så det är svårt att kämpa sig igenom. Och sedan blir man bara mindre och mindre motiverad. Jag var i kontakt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen men deras sätt hjälpte in mig så mycket. Jag blev nästan utbränd av att söka jobb för jag fick antingen inget svar eller nej hela tiden. Det gjorde också att jag fick väldigt dåligt med motivation.

Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?

– Mitt drömyrke är något med djur. Att jobba med vilda djur, kanske fota dem. Jag tycker om att fotografera. Eller skulle jag vilja jobba med någon organisation som räddar djur. Jag har gillat djur sedan jag var liten, de är väldigt enkla och kärleksfulla och för det mesta känner jag att det nästan är lättare att umgås med djur än människor.

Den här artikeln är framtagen inom Attentions Arvsfonds-projekt Vägen vidare.

Läs mer om projektet här!