Teres Björner är en av de volontärer som varmt välkomnar och håller ett vakande öga i Attentions Discord-kanalen. I kanalen möter hon anhöriga som kämpar på för att underlätta livet för sina närstående med NPF. Här berättar hon om sig själv, om hennes eget anhörigskap och om hennes roll som en av Eldsjälarna på Discord.
Hej Teres! Berätta gärna lite om vem som gömmer sig bakom användarnamnet teres0300_18662 på Attentions Discordkanal.
Jag är 51år, studerar just nu till socialpedagog och bor med min man och våra barn i Knivsta. Vi är en stor, aktiv familj som består av sju barn, mellan 9 -19 år, som alla har ADHD/ADD. Så det har varit en intensiv resa på många plan men det är barnen som lär oss mest skulle jag vilja påstå. Att lyssna när de beskriver sina måenden har gjort att vi hittat lösningar som passar varje barn i vår familj. Sedan är vår äldste son Joel en fin förebild för sina syskon. Syskonen tycker ofta att han är bäst att prata med när de är i en period och inte orkar ta sig till skolan eller hamnar i konflikter med allt och alla. Han vet hur de känner sig och det är en fördel att åldersskillnad inte är så stor.
Hur har du upplevt ditt anhörigskap?
Att leva som familjens koordinator är oerhört jobbigt och stressande. I mitt fall har det också pågått under så lång tid. Man kan ju inte ta semester eller bli sjukskriven från sin familj. Det har varit väldigt ångestladdat och gjort ont när barnen inte har mått bra och varit hemma från skolan i perioder och ingenting händer från skolans sida. Det är så tufft och återhämtningen är minimal. Man vill ju bara att allt ska fungera och att mitt barn ska få må bra.
Hur kom du i kontakt med Attention?
Jag har följt Attention på Instagram under flera år och sökt info när jag behövt veta något om NPF eller velat läsa artiklar om andra föräldrar i samma situation. Så ett medlemskap var det bästa jag kunde kosta på mig.
Hur ser ditt engagemang ut på Attentions Discord-kanal?
Jag är väldigt stolt över att få vara en av Eldsjälarna på Attentions Discord. Jag brukar svara på en del frågor speciellt kring skolfrånvaro. Trycka gilla på inlägg jag läser. Det är väldigt fint hur många finner stöd i varandra i olika forum.
Jag upplever att min värld via Attentions Discord blir större. Jag ser att jag inte är ensam i perioder som är mer krävande. För övrigt så upplever jag inte att det funnits så mycket för anhöriga.
Varför tror du att grupperna på Discord kan vara ett bra anhörigstöd?
Det finns inte så mycket stöd att få om man tänker att det varit en tuff dag och när kvällen kommer så är det skönt att få ventilera av sig med någon som är i samma situation. Just det erbjuder discorden, kanalen är tillgänglig dygnet runt. Man kan skriva av sig eller ställa frågor. Enkelheten för dessa föräldrar är A och O när man har mycket omkring sig.
Är det några ämnen som du ser berör anhöriga mer?
Det är ju lite åldersstyrt men mycket handlar om att remisser till utredningar och förhoppningen att de ska bli accepterade. Svårigheter att få anpassningar i skolan. Det har startat upp en grupp för anhöriga till partners med diagnos, ett forum som många har anslutit till. Tror att det finns väldigt lite stöd för denna målgrupp i samhället.
Är det något mer du vill berätta om Discord-kanalerna som är bra att veta om man vill bli aktiv på plattformen?
Jag tänker att själva ordet ”Discord” kan avskräcka en del men jag är absolut inget dataproffs. Om jag kan hänga på Discord så kan alla det. Så gå in och surfa runt i forumen och bekanta dig.