Oscar Isidorsson Albino är verksamhetschef på Aspektra, IT-företaget som specialiserat sig på rekonditionering av gammal IT. Företaget har som mål att göra samhällsnytta och hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden in i jobb och har rönt stora framgångar med unga som varken arbetar eller studerar (UVAS).

– Vi har egentligen tre kriterier som man ska möta, man ska ha en diagnos, man ska vara ung vuxen och man ska vara intresserad av IT. I dagsläget har vi tre anställda och de har nu kommit så långt att de hjälper och lär upp andra UVAS, berättar Oscar.

Oscar beskriver verksamheten som en stor succé. Människor som börjat arbeta på 25 procent och fått lära sig grunderna är nu ansvariga för hela affärsområden, och han menar att arbetsplatsen fungerar väl.

– Det känns som att vi har hittat en win-win situation. Det går väldigt bra och det är väldigt roligt att vi har ett så fungerande koncept. Jag har varit arbetsgivare tidigare och vet att det kan finnas mycket utmaningar, här är min största utmaning att övertala mina anställda att ta semester för de trivs så bra, säger han.

Fick ta emot pris för sin verksamhet

Förra året prisades Aspektra av HSB och Companion med priset ”Nyttigaste affären” för sitt arbete.

– Det var också ett kvitto på vad vi har gjort bra, och självklart väldigt roligt. Men den största vinsten är att vi har bra personal som är lojala och riktigt kunniga inom IT. Det skapas en otrolig samhällsnytta där våra anställda går från att vara bidragstagare till företagare och vi ser ett stort värde i att kunna vara en förebild som visar att det går att förändra sitt liv och sin situation, fortsätter Oscar.

Vad behöver man som arbetsgivare tänka på för att anpassa sin arbetsplats till UVAS?

– Jag får ofta den frågan och många undrar vad det hemliga tricket är. Sanningen är att det finns inget hemligt trick, det handlar om att vidta åtgärder som alla människor hade mått bättre av – att ha tydliga förväntningar, struktur, att berätta i god tid i förväg om en förändring ska införas och att ha ordning och reda.

Vad vill du skicka med till andra arbetsgivare?

– Ska man vara lite krass så är det ”var inte lat”. Om man bara investerar lite tålamod så går det att uppnå så mycket. Det är egentligen helt fantastiskt. Tittar man på en av mina kollegor så började han arbetsträna i november 2021 och i dag är han anställd på 75 procent och områdesansvarig för vårt huvudaffärsområde rekonditionering. Att uppnå den utvecklingen på två år… Det visar att om bara arbetsgivare är intresserade av att vara en bra chef och inte bara åt att ägna sig åt att släcka bränder så kan man uppnå troligt bra mål.

Den är artikeln är framtagen inom Attentions Arvsfonds-projekt Vägen vidare.

Läs mer om projektet här!