När man lämnar barndomen bakom sig och träder in i vuxenlivet kan det bli tydligt att det sociala är svårt. Det finns inga ”hjälp-jag” kvar i bakgrunden, de uppstyrda aktiviteterna och lekarna avtar och plötsligt ska man bygga upp sin egen sociala gemenskap. Vincent, Jessika och Jenny har alla tre varit där. I den här artikeln berättar de var och en om vad de tyckt varit utmanande samt vad som hjälpt dem till ett mer socialt liv.
Hallå där Vincent Rankila!
Är det viktigt för dig att ingå i en social gemenskap?
– Ja, det betyder mycket för mig att vara med vänner och göra mina hobbys.
Tycker du att det sociala har varit enkelt?
– Under vissa perioder i mitt liv har det sociala kommit naturligt. Min adhd gör mig väldigt extrovert i många situationer. Jag har oftast inga problem att prata med nya människor.
Om inte – vad är utmanande?
– Vid sidan av min adhd så har jag också vissa autistiska drag. Det gör att jag plötsligt i vissa sociala situationer kan bli väldigt obekväm. Då känns det som ett krig i mig själv. Min adhd vill att jag ska träffa människor och vara utåtriktad. Medan andra delar av mig själv är väldigt restriktiv och introvert på vissa sätt.
Har du vänner och en social gemenskap i dag? Hur gjorde du för att hitta dem?
– Jag umgås mycket med mina syskon. Jag har också träffat en del vänner via olika hobbyaktiviteter jag håller på med. Det är ju kul, men tyvärr så sker mina hobbys mest på distans. Det är dessutom få av dessa vänner som bor i samma stad som jag. Jag skulle önska mig mer regelbunden fysisk kontakt.
Vad gör du på fritiden?
– Jag målar, simmar, tränar och klättrar. Jag har också alltid spelat mycket datorspel och har därför naturligt träffat mycket människor via det.
Kan du ge något tips till andra unga med NPF hur de kan bryta sin ensamhet?
– Mitt största tips är att försöka gå utanför sin egen ”comfort zone” lite då och då för att kunna hitta nya sociala sammanhang. Hitta fysiska aktiviteter som gör att du måste träffa människor och lära känna dem. Jag tycker också datorspel och andra internetsammanhang är bra. Då kan du lära känna människor runt hela Sverige och världen. Där kan man ju öva lite på sociala interaktioner, så det blir lite lättare när du kanske vill försöka komma in i den fysiska världen.
Hallå där Jenny Undin!
Är det viktigt för dig att ingå i en social gemenskap?
– Jag tycker absolut det är viktigt att ingå i en social gemenskap. Det är viktigt för hälsan, för återhämtning, för att lära sig ge och ta och förstå sociala koder. Det är även extra viktigt för att få hjälp, särskilt när samhällsnätet brister.
Tycker du att det sociala har varit enkelt eller svårt?
– Jag tycker inte riktigt att några vänner kommit riktigt naturligt, i alla fall inte djupa, seriösa vänskapsrelationer. Jag har varit väldigt extrem i mitt sätt, varit för ”på” eftersom jag ofta varit ensam, eller betett mig väldigt speciellt. Jag har dragit till mig märkliga personer ibland. Och jag har fått vänskaper att gå i kras genom mitt beteende. Antingen så att jag eller den andra personen ”gjort slut” som vänner. Jag har som tur är utvecklats med åren, och är därför lugnare i dag. Jag är inte perfekt, men jag blir bättre för varje dag gällande min personlighet.
Har du vänner och en social gemenskap i dag?
– Jag har en del bekanta och ytliga vänner.
Om inte – vad är utmanande?
– Det som är svårt är magkänslan, att lita på den. Jag har varit praktexempel på en duktig flicka. Det mitt värde har baserats på är vad jag gjort för andra, och inte hur jag är som person. Jag har tvingat mig till saker jag inte vill och varit väldigt giftig mot mig själv för att andra ska bli nöjda. Även detta har jag lämnat bakom mig.
Kan du ge något tips till andra unga med NPF hur de kan bryta sin ensamhet?
– Jag har inte direkt några bättre tips än andra, men kanske att delta i föreningslivet, att ansöka om kontaktperson (som i min kommun är svårt att få) och att vara sig själv, men inte försöka för hårt så att det går fel.
– Jag tror att om man gör saker man tycker om, typ går på fotokurs, studerar något ämne på högskola/folkhögskola, går med i en förening eller liknande kan man hitta vänner som kan passa. Men energin måste ju också finnas där, och av egen erfarenhet kan det vara svårt att få hushållssysslor, vardagen och roliga aktiviteter att hinnas med samtidigt.
Hallå där Jessika Sandström!
Är det viktigt för dig att ingå i en social gemenskap?
– Ja, för mig är det viktigt att ingå i en social gemenskap. Att känna samhörighet på något sätt ger mycket och jag tror att de flesta människor mår bra av att känna sammanhang i till exempel en social gemenskap.
Tycker du att det sociala har varit enkelt eller svårt?
– Både ja och nej. När jag var yngre var det sociala enklare eftersom det ofta innebar bestämda lekar eller aktiviteter men jag minns att det sociala aldrig kommit naturligt för mig. Någonstans i mellanstadiet blev det svårare, jag behövde fortfarande leka lekar med regler eller ha bestämda aktiviteter för att trivas socialt. Men allt blev mycket friare och de flesta ville inte leka längre. Under gymnasiet var det sociala som allra svårast. Framför allt mellan lektionerna, jag var osäker på hur man tog kontakt och hur man höll igång samtal. På min skola fanns det ett rum man kunde gå till om man behövde en lite lugnare miljö. Det var viktigt för mig och där kände jag att jag inte behövde tänka så mycket på hur jag skulle vara socialt.
Har du vänner och en social gemenskap i dag? Hur gjorde du för att hitta dem?
– I dag har jag några få vänner, båda gamla och nya som jag trivs bra med. Direkt efter gymnasiet hjälpte min mamma mig att hitta en daglig verksamhet. Nu har jag gått där i ett år och det har varit viktigt för min sociala gemenskap. Jag trivs med både personal och de andra deltagarna.
Vad gör du på fritiden?
– På fritiden brukar jag vara med min familj och min hund. På tisdagar spelar jag golf och när jag orkar brukar jag träffa vänner.
Kan du ge något tips till andra unga med NPF hur de kan bryta sin ensamhet?
– Mina tips till andra är att försöka hitta sammanhang som man trivs i till exempel genom ett intresse. Det finns idrottsklubbar som har grupper för personer med NPF.